Ostravské koksárne OKK kúpi za 95 miliónov eur firma Metalimex

28.09.2013 Celý región


Praha (TASR) - Ostravské koksárne OKK, ktoré patria ťažobnej spoločnosti NWR, kúpi za 95 miliónov eur skupina Metalimex. NWR to oznámila v piatok (27.9.) v tlačovej správe. Informoval o tom server iDNES.cz.

Koksárne sa tak po 10 rokoch vracajú pod krídla bývalého spolumajiteľa baní Petra Otavu, ktorý Metalimex ovláda. Otava bol jedným z majiteľov bývalej firmy Karbon Invest, ktorá v roku 2004 predala OKD vrátane koksární firme finančníka Zdeňka Bakalu a ďalších jeho obchodných partnerov.

Dôvodom transakcie je najmä zlá finančná situácia NWR, ktorú spôsobil prudký pokles cien uhlia. Za 1. polrok firma vykázala stratu 10 miliárd Kč (389,26 milióna eur) a nedávno oznámila, že koncom budúceho roka uzatvorí najstratovejšiu baňu Paskov. V nej sa ťažilo práve uhlie určené na výrobu koksu.

Podľa šéfa NWR Gareta Pennyho tento obchod pomôže celej firme. Majiteľ Metalimexu Petr Otava nechcel transakciu komentovať. "Áno, môžem potvrdiť kúpu koksární, a to je momentálne všetko," povedal. Financie firme Metalimex poskytlo konzorcium troch bánk, a to Česká spořitelna, Unicredit a Komerční banka.

Pre NWR znamená transakcia v podstate záchranu celej firmy, ktorú zaťažujú vysoké úvery. Vedenie spoločnosti pred mesiacom priznalo, že v 2. polroku nebude schopné splniť podmienky poskytnutých úverov a upozornilo na pokračujúcu neistotu v súvislosti so svojim financovaním. Banka JPMorgan neskôr predpovedala, že NWR môže už na začiatku budúceho roka mať problémy s hotovosťou. Tieto čierne scenáre môže najnovšia transakcia zažehnať. Obchod by sa mal totiž zrealizovať najneskôr do 13. decembra.
 

Vyberte región